Érzelmi intelligencia és minőségi idő

Új irány a társadalmi felelősségvállalás és a szervezetfejlesztés terén

Hogyan növelhetem a vállalat hatékonyságát? Örök kérdés egy vezető számára. A hangsúly ma már kevésbé az irányítás és felhatalmazás eszköztárának fejlesztésén van. Igazi áttörés a vezetők érzelmi intelligenciájának fejlesztésével érhető el. Az önismeret, önszabályozás, önmotiváció, empátia, társas készségek azonban tradicionális tréning módszerekkel nem fejleszthetők. Ezt ismerték fel az EQ X-Press tréning megálmodói, amikor kialakították egyedülálló módszerüket: nehéz sorsú fiatalok mentorálásával fejlesztik a vezetők érzelmi intelligenciáját. Mindezt 2 napos demo tréning keretében mutatták be újságíróknak Balatonkenesén az elmúlt hétvégén.

Milyen egy modern gondolkodású, jó vezető?

„Extrém magas az érzelmi intelligenciája. Empatikus. Kollégái megértésére és fejlesztésére törekszik. Együttműködő. Kiváló önismerettel rendelkezik. Felismeri, és jól kezeli a konfliktushelyzeteket. Képes motiválni a kollégáit. Folyamatosan visszajelzéseket ad. Van benne kezdeményezőkészség.” – mondta Hajnal Géza az X-SIGHT cégvezető partnere. Ezek a kompetenciák elengedhetetlenek ahhoz, hogy a vezetők elkerüljék a vállalaton belüli tűzoltás jellegű működést, amely gyakran a dolgozók kiégéséhez, fásult és alacsony elégedettségükhöz vezet. Ilyen helyzetekben a vezetők elfogadottsága csökken, megmondó emberekké válnak, akik képtelenek inspirálni alkalmazottaikat, és csak nagy nyomás hatására tudnak eredményeket produkálni. Igazi hatékonyságnövelés ezen az úton nem érhető el. Az EQ X-Press tréning elsődleges célja, hogy a résztvevők felismerjék, a hagyományos, autoriter vezetői hozzáállás helyett bizonyos munkahelyi szituációkban az érzelmi tudatosságra és empátiára kell törekedniük, még inkább előtérbe helyezve az individuumot, legyen szó a saját vagy kollégái személyiségéről. Ennek a változásnak az alapja természetesen a pontos önértékelés és a személyes kapcsolatteremtés a vezetők által ismert, de a napi munkában kevéssé alkalmazott formáinak elsajátítása. Ezek a készségek pedig mind-mind az érzelmi intelligencia fejlesztésével bontakoztathatók ki.

Hogyan profitálhatnak a tréningen való részvételből a nehéz sorsú fiatalok?

Sok olyan fiatal van az országban, akik hátrányos helyzetből indulva jobban igénylik a hatékony felkészítést az életcélok reális kitűzésére, az akadályok legyőzésére. Az ő esetükben nagy szükség van a személyes gondoskodáson is alapuló támogatásra, a minőségi időre a „rendelkezésre állásra”, amelyet a ColorPlay és az X-SIGHT által kidolgozott innovatív tréningmetódus során a fiatalok a mentoroktól kapnak meg. A mentorált fiatalok önmenedzsment képzésben részesülnek, megismerkedhetnek a tudatos, szervezett, tervezett gondolkodás fontosságával, az önérvényesítés és a hasznos szabadidő eltöltés fontosságával. – mondta Brózik Klára, a ColorPlay alapítója. Az EQ X-Press tréning tehát nem csupán egy érzelmi intelligenciát fejlesztő képzés, hanem sokkal inkább egy hosszú távra szóló, személyes kapcsolatteremtésen alapuló társadalmi felelősségvállalási projekt, amelyben olyan ágazatok, mint a gyermekvédelem, a civil- és a versenyszféra úgy találkoznak, hogy mindenki képes adni a másiknak, mindenki egyaránt hasznos ebben a kapcsolatrendszerben, a másik nélkül pedig nem működne.

Hogyan segít a vezetők érzelmi intelligenciájának fejlesztésében az EQ X-Press tréning?

A tréning során a vezetők a személyes kapcsolatteremtés olyan formájával találkoznak, amelyben sokuknak nem volt még része előtte: nehéz sorsú fiatalok mentorává válnak. A 2 napos, intenzív együttlét alatt megismerhetik a mentoráltak múltját, tapasztalataikat, a jövőt illető elképzeléseiket, álmaikat, amelyeket közösen rendszerbe foglalva, majd azt megvalósítható egységekre bontva, felépítenek a fiatalok számára egy reális jövőképet. A vezetők a program keretében modellezett tréningszituációk megoldása helyett a nehéz sorsú fiatal pályaválasztási dilemmáit, kommunikációs nehézségeit fejlesztik a mentorálás és a coacholás eszközeivel. A fiataloknak a jövőképük megalkotásában, az oda vezető utat szegélyező akadályok leküzdésében, céltudatosságra nevelésben, az önmenedzselési kompetenciák kialakításában segítenek. Az együttműködés sikeressége érdekében a vezetőknek olyan, az érzelmi intelligenciájukhoz kapcsolódó, személyes kompetenciáikat kell előtérbe helyezniük, mint az empátia, az ösztönzés, a másik érzelmeinek megfelelő dekódolása és kezelése, egyénre hangolt kommunikáció. Másként ugyanis nem tudják elnyerni a fiatalok bizalmát, amely a közös munka alapja. A jövőkép kialakításához vezető folyamat közben a résztvevők a fiatalok nehézségeit saját vezetői kihívásaikkal állítják párhuzamba. Ebben segítik őket a trénerek, akik pozitív és negatív visszajelzéseikkel világítanak rá, hogy a mentorok az adott helyzetben megfelelően használták-e az érzelmi intelligencia eszköztárát a felmerülő problémák megoldásában. Vagyis kellőképpen odafigyelőek, megértőek, alkalmazkodók, lelkiismeretesek, ösztönzők és nyitottak voltak-e, és ezt tükrözte-e kommunikációjuk a fiatallal szemben. A folyamatnak köszönhetően a kollégáikhoz való viszonyuk is átalakul, és képesek lesznek hosszú távon újszerű motivációs struktúrákat kialakítani és működtetni a munkahelyükön, de akár a magánéletükben is. Ezen felül képesek lesznek saját helyzetüket, és a különböző szerepeikben rejlő fejlődési lehetőségeket új aspektusból megközelíteni, ezáltal valódi változást elérni és ebből profitálni.

Leave a comment

tizenhat + 10 =