A hely, ahol gyerekek tanítják a menedzsereket

Nehéz sorsú fiatalok mentorálásával fejlesztik a cégvezetők érzelmi intelligenciáját az EQ X-Press tréning megálmodói. Azt vallják, a hagyományos, autoriter vezetői hozzáállás a dolgozók kiégéséhez vezet, a modern gondolkodású főnök attól hatékony, hogy extrém magas az érzelmi intelligenciája.
102 Az egyik alapító, Brózik Klára színészként kezdte pályafutását, hét éven keresztül egy tévésorozatban is játszott. Utána úgy döntött, hogy ismertségét a mellrák elleni küzdelemhez, a fogyatékkal élők megsegítéséhez, illetve a nehéz sorsú fiatalok tehetséggondozásához használja fel. Kollégájával, Tárczy Júliával kidolgozták a tréninget, amely úgy kapcsolja össze a gyermekvédelmet az üzleti szférával, hogy mindenki nyerjen vele. A másik tréner, Gasztonyi Gergely azt vallja, hogy a nagyobb vállalatoknál ugyan megvan a szakmai tudás, de hiányzik az emberi kapcsolatok kenőolaja, az érzelem. Ezen a tréningen viszont a vezetők csak akkor nyerhetik el a fiatalok bizalmát, ha előtérbe helyezik az empátiát, és helyesen dekódolják mások érzelmeit.

A pincérfiú álma

Tizenöten néztük a kivetítőt, újságírók, szerkesztők és cégvezetők. Az első, telefonnal készült videón egy tizenkilenc éves lány azt mondta, nevelőszülőnél él, korábban lakásotthonban lakott, azelőtt a nagymamája gondozta. „A húgommal laktam együtt, aki sajnos megbetegedett, és 2014-ben elvesztettem. Egyébként általában pozitív ember vagyok, szeretem a humort” – mondta a fiatal lány. Az egyik roma fi ú, Ferenc a saját gitárzenéjével kísért bemutatkozását így zárta: „Ez a tréning segíthetne, hogy jobban átlássam a jövőt, ihletet, erőt kapjak ahhoz, hogy belevágjak valamibe. A média például nagyon érdekel.” Négy lány és két fi ú közül kellett választanunk, két felnőttre jutott egy mentorált. A közös szenvedély, a média miatt engem Ferenc fogott meg. A videoüzenet után a valóságban is találkoztunk a gyerekekkel. Ebéd közben a mentoráltunknak interjút kellett készítenie velünk, hogy utána mesélhessen rólunk a többieknek. Az egyik lány így mutatta be a mentorait: „Ilus élete úgy kezdődött, hogy boldog, szerető családban nőtt fel. Egy teljes családban. Tamás legfontosabb célja az volt, hogy minél többet legyen a kisfiával, mert nagyon szeretik egymást, különleges a kapcsolatuk, ami csodálatra méltó, és számomra példaértékű.” A tréningen szakmai felügyelőként velünk volt a diákok kísérője, Erdei Sándor gyermekvédelmi szakértő is Hajdú-Bihar megyéből. Szerinte a fiatalok sokat nyernek az itt szerzett kapcsolati tőkével, a korábbi mentoráltak többsége a mai napig tartja a kapcsolatot a mentoraival. Mit tehetünk másokért? Este, több érdekes játék és a vacsora után a felnőttek átbeszélték a tapasztalatokat. Az egyik fiatalról például kiderült, hogy négyévesen a szülei engedélye nélkül evett meg valamit, ezért bántalmazták, akkor vette el tőlük a gyámhivatal. Egy mentor felvetette, hogy vajon van-e jogunk feltépni a gyerekek sebeit, az ő mentoráltja például eltemette magában a borzalmakat, amiken keresztülment, próbálja élni az életét, egyetemen tanul, barátja van. Kisebb filozófiai vita bontakozott ki a struccpolitikáról, amit a gyermekvédelmi szakértő szavai oldottak fel. … A cikk a Nők Lapja Psziché 2016/5. számának 102. oldalán folytatódik.

Leave a comment

18 + nyolc =